Jídlo a pití

Domácí výroba pikantního sýra

Dnes si ukážeme něco o domácí výrobě sýra. Jedná se o základní typ čerstvého sýru, který zvládne opravdu každý. Sám jsem v tomto oboru začátečníkem, a když jsem si na našem diskuzním fóru přečetl příspěvek od naší expertky přes sýry, MDobromily, rozhodl jsem se pro výrobu sýra také.

Oproti původnímu receptu jsem volil poloviční dávku mléka, vždy totiž testuji menší množství.

Číst dál...

Konzervování vajec

Sezónní výkyvy v produkci nosnic jsou vyrovnány několikaměsíčním uchováním vajec při poměrně přesně regulované teplotě a vlhkosti. Vytvoření takových podmínek, např. v domácnosti, je obtížné, proto chladničku používáme pouze pro krátkodobé skladování. Navíc pokud si chceme vytvořit zásoby na horší časy, je potřeba vejce zakonzervovat. Tradičně celá vejce konzervujeme zalitím ve vápenné vodě, nebo ředěním ve vodním skle (křemičitanu sodném).
Takto konzervovaná vejce nelze použít jako čerstvá na samostatné vaječné pokrmy, ale lze je využít do těst, na obalování a potírání pokrmů. Vejce určená ke konzervaci musí být zcela čerstvá. Čerstvost poznáme po ponoření vajec do 8% roztoku soli ve vodě. Čerstvá vejce zůstanou u dna, starší vejce se ve vodě vznášejí, nebo dokonce vyplavou na povrch.

Číst dál...

Nejzdravější zelenina je Řeřicha

Lékaři a výživoví poradci nám vysvětlují, že jíst ovoce a zeleninu je prospěšné. Doktorka Jennifer Di Noia si dala za cíl prozkoumat 47 druhů ovoce a zeleniny a došla k překvapivému závěru, že nejzdravější zelenina je Řeřicha.

Doktorka zkoumala bohatost ovoce a zeleniny na 17 živin významných pro veřejné zdraví na výživu, tak jak ji definuje institut medicíny při OSN (tj., draslíku, vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, thiamin, riboflavin, niacin, kyseliny listové, zinku a vitamíny A, B 6, B 12, C, D, E a K)

Číst dál...

Placky z pálky širokolistej

V mojom staršom príspevku o tejto úžasnej rastline som spomínal, že jej peľ sa využíval ako výživná prísada do cesta na nekvasený chlieb a placky. A práve teraz je to obdobie, kedy sa v samčích kvetoch pálky tvorí peľ. Je to tá vrchná, do žlta sfarbená časť. Rastlina je vetroopelivá a hneď ako sa peľ vytrúsi preč, zo samčieho kvetu ostane len tenký sivý hrot. Spodná časť šúľka, tvoriaca samičí kvet, sa na jeseň zafarbí do hneda – to je semeno, ktoré poletuje v ovzduší vo forme páperia. Dnes som sa teda vydal na zber peľu, aby som si z neho upiekol na pahrebe placky.

Číst dál...

Význam mlieka v živote ľudí v oblasti Javorníkov.

Papradno leží na juhovýchodnom svahu pohoria Javorníkov, v doline potoka Papradnianka. Obec leží vo výške 400 m n.m. a chotár sa dvíha až nad l 000 m n.m. Prevládajú v nej lesné pôdy a nesúvislé lesné porasty. Dedina bola založená v l6. storočí a patrila panstvu Bytča.

Číst dál...

Zavařování bez cukru

Léto vrcholí a my si doma užíváme všechny druhy ovoce, které nám příroda právě nabízí. A protože toto období je velmi krátké, tak si pomalu začínám dělat zásoby na zimu. Letos se opravdu urodilo hodně ovoce.  Dostala jsem od kamarádky bedýnku broskví, tak jsem se rozhodla konečně zkusit udělat marmeládu bez cukru. Je to velmi jednoduché a poměrně i rychlé a hotová marmeláda chutná výtečně. Jak tedy na to?

Číst dál...

Aktivní témata na fóru

  • Citace: xB.H  Včera v 06:19:27 dopoledneChciválkové už neví roupama co by. Válčili by s Ruskem,...

  • Ziadne razie,ale normalny stav uz odvtedy,ako zacalo jebat aj nasim a urobili daco podobne v...

  • To fakt tam majú také razie?

  • ...ze prepad .Kua,o takomto case ma byt dialnica v rajchu prazdna.Z polskej strany kolona,lebo nemci...

  • Samotné dusičnany sú pre človeka málo škodlivé. Môžu škodiť nepriamo tým, že sa v gastrointestinálnom...