Jídlo a pití

Domácí výroba pikantního sýra

Dnes si ukážeme něco o domácí výrobě sýra. Jedná se o základní typ čerstvého sýru, který zvládne opravdu každý. Sám jsem v tomto oboru začátečníkem, a když jsem si na našem diskuzním fóru přečetl příspěvek od naší expertky přes sýry, MDobromily, rozhodl jsem se pro výrobu sýra také.

Oproti původnímu receptu jsem volil poloviční dávku mléka, vždy totiž testuji menší množství.

 

Použil jsem tedy 1 litr čerstvého, pouze pasterovaného mléka v BIO kvalitě. Mléko přivedeme k varu a vmícháme domácí vegetu. Domácí vegeta je směs sušené zeleniny a mořské soli. Jelikož si vegetu nevyrábíme, ale doma máme Solčanku zakoupenou v obchodě se zdravou výživou, použil jsem půl lžičky tohoto kořenícího přípravku. Do této směsi jsem vmíchal několik lístků čerstvé bazalky a půlku sušené chilli papričky. Poté se musí směs srazit. Jako srážedlo můžeme použít šťávu z citronu, jablečný nebo vinný ocet. Já doma disponuji 5% jablečným octem, a aby se směs úspěšně srazila, padl na to panák octa, tedy 30 až 40 ml.

Poté je nutno nalít směs do cedníku s plátýnkem, které jsem barbarsky nahradil utěrkou k těmto pokusům určenou. Celé se to musí zatížit něčím těžkým. Hrnec nebo těžká mísa naplněná vodou je dobrá volba. Sýr jsem takto nechal zatížený asi 20 minut. Rozhodl jsem se trochu syrovátky osolit a vložit do toho ten sýr a nechat několik hodin v lednici.

Část nakrájeného sýru naložím spolu se sušenými rajčaty, česnekem, pepřem a nějakými bylinkami.

Chcete-li se dozvědět více, nebo se chcete podělit s výrobou sýra, přijďte k nám na fórum a diskutujte.

Aktivní témata na fóru