Jídlo a pití

Zavařování bez cukru

Léto vrcholí a my si doma užíváme všechny druhy ovoce, které nám příroda právě nabízí. A protože toto období je velmi krátké, tak si pomalu začínám dělat zásoby na zimu. Letos se opravdu urodilo hodně ovoce.  Dostala jsem od kamarádky bedýnku broskví, tak jsem se rozhodla konečně zkusit udělat marmeládu bez cukru. Je to velmi jednoduché a poměrně i rychlé a hotová marmeláda chutná výtečně. Jak tedy na to?

 

 

Ingredience

 

  • hrnec s tlustším dnem a s pokličkou
  • zavařovací sklenice s víčkem
  • tyčkový mixer
  • 1-5kg ovoce (meruňky, broskve, blumy, švestky…)
  • špetka soli
  • agar pro případně zahuštění
  • hrozinky, pokud to bude málo sladké

 

 

Postup

 

Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou, pokud je v pořádku nakrájíme na velké kousky, dáme do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme. Vaříme bez přidání vody asi 30-60 minut. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu. Čím déle se ovoce vaří, tím více zesládne. Pokud se vám zdá stále málo sladké, přidejte další  špetku soli, ač to zní zvláštně, sůl vytahuje sladkost, takže se nebojte „přisolit“, aby to bylo sladší. Pokud ani po přisolení a půl hodině vaření nebude marmeláda dost sladká, přidejte šálek až dva (podle množství použitého ovoce) omytých hrozinek a povařte ještě 20 minut.

 

Odstavte z plotny a rozmixujte tyčkovým mixérem do hladka. Pokud bude hmota stále moc řídká, můžete ji ještě povařit, aby se vyvařila. Ale pozor, jakmile je rozmixovaná, při bublání hrozně stříká, doporučuji napůl přikrýt pokličkou. Druhá varianta je přidat trochu agaru do vařící se hmoty, pomixovat a odstavit. Až marmeláda vychladne, sama zhoustne.

 

Během vaření si připravte sklenice, do kterých budete marmeládu dávat. Nejlepší je podobná velikost. Sklenice buď nechte projít myčkou na nejvyšší stupeň, nebo je propláchněte vařící vodou z konvice. Hotovou marmeládu nalijte do připravených sklenic a zavíčkujte. Hotové sklenice je nutné ještě sterilizovat.

 

Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc), nebo v hrnci přímo na plotně, když mám jen pár skleniček.

 

V troubě – do předehřáté trouby na 180′C dám hrnec, nebo vyšší pekáček, do kterého naskládám naplněné a zavíčkované skleničky. Hrnec naplním teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne. Dám do trouby na 180′C  a počkám, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat a sterilizuji ještě 20 minut.

 

Na sporáku – do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dám sklenice s marmeládou a zaliji je do 2/3 teplou vodou. Vařím asi 40 minut.

 

Pak vyjměte skleničky, otočte je dnem vzhůru a zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“ a nechte vychladnout.

 

Hotové marmelády se skladují běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.

 

 

Obměna

 

Marmeláda nemusí být jen z jednoho druhu ovoce, výtečné jsou i směsi, např. broskve + blumy, třešně + jahody…

 

Praktické

 

Druhá možnost je vypeckované ovoce lehce povařit až pustí šťávu, po té propasírovat přes cedník, nechat si jen šťávu, zbytek uchovat v lednici. Šťávu vařit v hrnci tak dlouho, až se většina odpaří a zhoustne a pak k ní vrátit propasírovanou hmotu a společně dovařit a naplnit do skleniček.


převzato: http://www.jimejinak.cz/

Aktivní témata na fóru