Výběr z koření v kuchyni, léčivé účinky
Anýz - podporuje tvorbu mateřského mléka, při nachlazení pomáhá lépe odkašlávat. Je to výborný posilující přísada do cukrářských výrobků, zejména bonbónů.
Bazalka - Posiluje a povzbuzuje žaludečnní činnost, snižuje plynnatost, povzbuzuje nervy a srdce.
Cibule - Obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, B7 a C. Snižuje krevní tlak, usnadňuje odkašlávání a zlepšuje stravitelnost masa, vždy spolu s pepřem. Syrová cibule je skvělá dezinfekce.
Česnek - Je to přírodní antibiotikum plné vitamínů C, snižuje krevní tlak, usnadňuje odkašlávání
Estragon- Obsahuje provitamin A, vitamín C a je prostředkem posilujícím žaludek, užívá se při katarech trávicích cest.
Kmín- Likviduje plynatost, povzbudivě působí na srdce a nervy, účinkuje mlékotvorně, takže jej doporučují kojícím ženám.
Kopřiva - Má antidiabetické účinky, zlepšuje látkovou přeměnu a čistí krev. Pomáhá při rýmě a nachlazení.
Křen - Obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, a C. Působí močopudně a protirevmaticky.
Šípky - Obsahuje mnoho vitamínu C, až 8,13g v kilogramu plodů. Idální na uchování vitamínu C je výluh za studena přes noc a následné lehké ohřátí.