Domácí výroba pikantního sýra
Dnes si ukážeme něco o domácí výrobě sýra. Jedná se o základní typ čerstvého sýru, který zvládne opravdu každý. Sám jsem v tomto oboru začátečníkem, a když jsem si na našem diskuzním fóru přečetl příspěvek od naší expertky přes sýry, MDobromily, rozhodl jsem se pro výrobu sýra také.
Oproti původnímu receptu jsem volil poloviční dávku mléka, vždy totiž testuji menší množství.
Výběr z koření v kuchyni, léčivé účinky
Anýz - podporuje tvorbu mateřského mléka, při nachlazení pomáhá lépe odkašlávat. Je to výborný posilující přísada do cukrářských výrobků, zejména bonbónů.
Bazalka - Posiluje a povzbuzuje žaludečnní činnost, snižuje plynnatost, povzbuzuje nervy a srdce.
Cibule - Obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, B7 a C. Snižuje krevní tlak, usnadňuje odkašlávání a zlepšuje stravitelnost masa, vždy spolu s pepřem. Syrová cibule je skvělá dezinfekce.
Česnek - Je to přírodní antibiotikum plné vitamínů C, snižuje krevní tlak, usnadňuje odkašlávání
Estragon- Obsahuje provitamin A, vitamín C a je prostředkem posilujícím žaludek, užívá se při katarech trávicích cest.
Kmín- Likviduje plynatost, povzbudivě působí na srdce a nervy, účinkuje mlékotvorně, takže jej doporučují kojícím ženám.
Kopřiva - Má antidiabetické účinky, zlepšuje látkovou přeměnu a čistí krev. Pomáhá při rýmě a nachlazení.
Křen - Obsahuje provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, a C. Působí močopudně a protirevmaticky.
Šípky - Obsahuje mnoho vitamínu C, až 8,13g v kilogramu plodů. Idální na uchování vitamínu C je výluh za studena přes noc a následné lehké ohřátí.
Konzervování vajec
Sezónní výkyvy v produkci nosnic jsou vyrovnány několikaměsíčním uchováním vajec při poměrně přesně regulované teplotě a vlhkosti. Vytvoření takových podmínek, např. v domácnosti, je obtížné, proto chladničku používáme pouze pro krátkodobé skladování. Navíc pokud si chceme vytvořit zásoby na horší časy, je potřeba vejce zakonzervovat. Tradičně celá vejce konzervujeme zalitím ve vápenné vodě, nebo ředěním ve vodním skle (křemičitanu sodném).
Takto konzervovaná vejce nelze použít jako čerstvá na samostatné vaječné pokrmy, ale lze je využít do těst, na obalování a potírání pokrmů. Vejce určená ke konzervaci musí být zcela čerstvá. Čerstvost poznáme po ponoření vajec do 8% roztoku soli ve vodě. Čerstvá vejce zůstanou u dna, starší vejce se ve vodě vznášejí, nebo dokonce vyplavou na povrch.
Nejzdravější zelenina je Řeřicha
Lékaři a výživoví poradci nám vysvětlují, že jíst ovoce a zeleninu je prospěšné. Doktorka Jennifer Di Noia si dala za cíl prozkoumat 47 druhů ovoce a zeleniny a došla k překvapivému závěru, že nejzdravější zelenina je Řeřicha.
Doktorka zkoumala bohatost ovoce a zeleniny na 17 živin významných pro veřejné zdraví na výživu, tak jak ji definuje institut medicíny při OSN (tj., draslíku, vlákniny, bílkovin, vápníku, železa, thiamin, riboflavin, niacin, kyseliny listové, zinku a vitamíny A, B 6, B 12, C, D, E a K)
Placky z pálky širokolistej
V mojom staršom príspevku o tejto úžasnej rastline som spomínal, že jej peľ sa využíval ako výživná prísada do cesta na nekvasený chlieb a placky. A práve teraz je to obdobie, kedy sa v samčích kvetoch pálky tvorí peľ. Je to tá vrchná, do žlta sfarbená časť. Rastlina je vetroopelivá a hneď ako sa peľ vytrúsi preč, zo samčieho kvetu ostane len tenký sivý hrot. Spodná časť šúľka, tvoriaca samičí kvet, sa na jeseň zafarbí do hneda – to je semeno, ktoré poletuje v ovzduší vo forme páperia. Dnes som sa teda vydal na zber peľu, aby som si z neho upiekol na pahrebe placky.
Líheň
Líheň je postavena z osb desek a obložená 5cm polystyrénem. Dvířka jsou s okýnkem, které je z plexi skla (4mm). Záměr byl, abych mohl pozorovat kuřata jak se mi budou líhnout. Má to i ztráty tepla, ale stojí to za to vše vidět . Jako topení v líhni mám dvě žárovky, které jsou řízené termostatem na teplotu 37,5 až 38,5 stupňů. Termostat jsem si koupil jako stavebnici na internetu a stála mě i s poštovým cca 600Kč. Dvířka mám utěsněné molitanem. Vevnitř mám jemne pletivo a pod ním je miska s vodou, aby byla dostatečná vlhkost. A ještě musíte mít ventilátor, který je pro dobré rozmístění vzduchu a přisávání.
Žaludová káva
Druhý pokus zpracování žaludů dopadl lépe, než první. Nasbírali jsme druhou várku, pěkné velké žaludy, zrovinka začínaly klíčit. Vyloupal jsem je jako posledně, ale nevařil. Mísu plnou žaludů jsem naplnil vodou, kterou jsem dvakrát denně vyměnil. To celé čtyři dny.
Měřič radioaktivity s Geiger-Mullerovou trubicí
Nyní na vysoké škole se naskytlo hodně nových možností z pohledu měření. Nedal mi spát malý radioaktivní zářič a chtěl jsem zjistit jak je silný a jestli vůbec něco vyzařuje. Tedy hledal jsem různá zapojení měřičů radioaktivity a jako nejjednodušší mi připadal právě čítač s Geiger-Mullerovou trubicí. Zkoušel jsem zapojení z internetu, avšak každé mělo nějaký nedostatek, tedy zapojení jsem mírně upravil, aby snadno dosáhlo požadovaných vlastností.
Otužovanie
V tomto krátkom článku nechcem rozoberať otužovanie do detailu, pretože na internete určite nie je problém nájsť články a návody od skúsenejších. Na základe môjho pomerne krátkeho (asi 10-mesačného) snaženia by som chcel uviesť niektoré hlavné výhody otužovania, pridať zopár rád založených na získanej skúsenosti, a hlavne motivovať čitateľov k pokusom na vlastnej koži.
Další články...
- Úvaha na kombinaci FIFO a strategických zásob
- Pěstování brambor v pytlech/sudech
- Žaludové bramboráky
- Žaludová mouka
- Tradičný stravovací systém v regióne Nitry
- Význam mlieka v živote ľudí v oblasti Javorníkov.
- Stravovanie našich predkov
- Návod na prípravu medoviny, nápoja, ktorý pili naši staroslovanskí predkovia.
- Zdroje zeleniny v přírodě
- Zdroje ovocia v lese