Úvaha na kombinaci FIFO a strategických zásob
1) FIFO - tedy pravidelná rotace běžně konzumovaných potravin
2) Strategické zásoby
Domnívám se, že optimálního výsledku, tedy zajištění přežití rodiny, dosáhnujen kombinací obou metod.
Pěstování brambor v pytlech/sudech
Způsob pěstování využívá toho, že brambor když klíčí, tak nasazuje výživové a plodné kořeny (části kořenů na kterých rostou hlízy) postupně po celé délce lodyhy. Já sám jsem to takto pěstoval ve svém mládí a mohu potvrdit, že se nemusí plít plevel, je dobrá ochrana před jarními mrazíky, velmi nízká, takřka žádná spotřeba hnojiv, jediné nářadí, které vezmete do ruky je lopata. Čím více zpracujete organického odpadu, (shrabané listí z podzimu, včetně plevele, papíru, lepenky, trávy, štěpků, dřevěných pilin a pod.) tím méně hnojiv.
Žaludové bramboráky
Nastal čas vyzkoušet, jak dokážeme žaludovou mouku zpracovat. Nejprve jsem ji jen smíchal se solí, s vodou a s tmavou chlebovou pšeničnou moukou v poměru 4:1, protože samotná žaludová mouka má nízkou pojivost - placka by nedržela pohromadě. Výsledné placky chutnaly jako velmi sražený a celkem nedobrý tmavý chléb. Ne, takhle ne.
Žaludová mouka
Minulý víkend jsme spolu se Sepštákem a Vymrcňákem sbírali žaludy, ze kterých chci udělat mouku. Zkouším to už teď, mám jednu zimu na to vypilovat některé postupy, abych je příští rok uměl a nezvoral to.
Tradičný stravovací systém v regióne Nitry
Analyzovaný materiál pochádza zo šiestich lokalít okresu Nitra: Kostoľany pod Tríbečom, Ladice, Neverice, Horná Kráľová, Mojmírovce a Poľný Kesov. Skúmané lokality ležia v etnicky zmiešanom regióne, to znamená, že sa v ňom nachádzajú vedľa seba dediny so slovenským etnikom, dediny s maďarským etnikom a dediny zmiešané, zväčša s prevládajúcim maďarským etnikom. Zo skúmaných lokalít sú Kostoľany, Neverice, Mojmírovce a Poľný Kesov dediny slovenské, Ladice a Horná Kráľová sú dedine etnicky zmiešané. Všetky tieto lokality patria k starým sídliskám, o čom svedčia archeologické i písomné doklady.1
Význam mlieka v živote ľudí v oblasti Javorníkov.
Papradno leží na juhovýchodnom svahu pohoria Javorníkov, v doline potoka Papradnianka. Obec leží vo výške 400 m n.m. a chotár sa dvíha až nad l 000 m n.m. Prevládajú v nej lesné pôdy a nesúvislé lesné porasty. Dedina bola založená v l6. storočí a patrila panstvu Bytča.
Stravovanie našich predkov
Hlavné miesto pri stole mal gazda - protipól mu bola gazdiná, ktorá nesmela jesť s ostatnými a dokonca mladé nevesty jedávali postojačky - podľa povery si nesmeli sadať, aby neutrpeli núdzu.Oddelené stolovanie sa prejavovalo aj mimo domu a pri veľkých hostinách. Vonku sa jedávalo na rozložených plachtách.
Návod na prípravu medoviny, nápoja, ktorý pili naši staroslovanskí predkovia.
Čo k tomu potrebujete?
-med
-kvasinky (alebo živná soľ)
-korenie (mäta pieporná, lipový kvet, medovka)
-demižón potrebnej veľkosti (podľa chuti a možností)
-korkovú zátku do demižónu s kvasnou trubičkou a trochu plastelíny
-smaltovaná nebo nerezová nádoba
Zdroje zeleniny v přírodě
Na jar sa ľuďom núkali zdroje v podobe divo rastúcej zeleniny. V ľudovej kuchyni sa konzumovala mladá nasekaná žihľava.
Další články...
- Zdroje ovocia v lese
- Moje zkušenosti se zásobami
- Nouzové zásoby potravin
- Psychická odolnost
- Protože uvnitř tušíš, že to bude bolet
- Zavařování bez cukru
- Co a kdy jíst – ovoce a zelenina v sezóně
- Kopřivová jícha
- Objednejte si staré odrůdy z Gengelu
- M. Vodička : DEN, KDY DOŠLY PRACHY - Jak velká krize ve 30. letech změnila životy lidí a na co se máme připravit my