Pampeliška – antioxidanty a léčba rakoviny

Pampeliška je zhouba pro ty, kteří chtějí mít neposkvrněný trávník. Ale pampeliška má léčivá tajemství, která si jen málo lidí uvědomuje. Pampeliška je vynikající superpotravina pro přidání do salátů a polévek. Obsahuje potřebné vitamíny a řadu minerálních látek, zvláště draslík. Bylina stimuluje tok žluče z jater do žlučníku, proto je pampeliška klíčová při čištění jater. Pomáhá štěpit jaterní tuky a je účinným diuretikem. Vědecká obec v poslední době pampelišku nedávno studovala kvůli tomu, že potlačuje růst a invazivní chování několika typů rakoviny.

 

Pampeliška

Vědci z University of Chieti-Annunzio Pasaca v Itálii porovnávali extrakty z kurkumy, pampelišky, rozmarýnu a artyčoku ve studii uveřejněné v roce 2010. Výzkumníci uznali pozitivní vliv, který tyto byliny mají na játra a žlučník. Kurkuma měla největší antioxidační účinky, ale pampeliška měla také tyto účinky. Vědci potvrdili, že jsou tyto byliny léčivé a užitečné v moderní fytomedicíně.

Oxidační stres redukující účinky extraktu z pampelišky byly testovány na krysách s poškozenými játry kvůli tetrachlormetanu (CCl4), což je chemická látka používaná v hasících přístrojích a chladivech a je vysoce toxická pro játra. Na vodě založený extrakt z pampelišky, neboli pampeliškový čaj, výrazně snižuje množství oxidačního stresu a zánětů v játrech krys.

 

Lékařská věda konečně začíná přijímat pozitivní výsledky přírodních doplňků stravy v léčení rakoviny. Jen v posledních několika letech klinického výzkumu bylo zveřejněno mnoho výhod bylinných doplňků, jako je pampeliška. Zde je několik studií:

Tisk International Journal of Oncology publikoval v roce 2008 klinickou studii, která prokazuje příznivé účinky čaje z listů pampelišky. Pampeliškový čaj z listů snížil počet buněk rakoviny prsu, ale pampeliškový kořen ne. Vědci dál testovali rakovinné buňky prostaty a našly podobné výsledky. Vědci došli k závěru, že pampeliškový extrakt může být považována za protinádorovou látku.

Journal of Ethnopharmacology publikoval v lednu 2011 studii, ve které se testovaly účinky čaje z kořene pampelišky na leukemické buňky. Studie ukázala, že tento čaj zabíjel tyto buňky díky procesu jménem apoptóza. Vědci také věří, že je potřeba pampelišku považovat za netoxický prostředek proti rakovině.

International Journal of Oncology v roce 2011 zveřejnil zprávu, že potravinový doplněk s obsahem pampelišky potlačuje růst rakovinných buněk prostaty.

V ještě další studii z roku 2011 bylo klinicky prokázáno, že extrakt z kořene pampelišky indukuje apoptózu u buněk melanomu, které byly odolné vůči lékům, a to bez otravy nebo poškození zdravých buněk. Ještě jednou testy prokázaly, že extrakt z kořene pampelišky by měl být považována za netoxickou terapii i pro rakoviny odolné vůči lékům.

převzato: http://www.freepub.comehere.cz