Jídlo a pití

Ingredience komerčního chleba je získána z lidských vlasů sklizených v Číně

Pokud si přečtete složení na bochníku chleba, obvykle najdete složku L-cystein. Tato neesenciální aminokyselina se přidává do pečiva jako kondicionér, aby se urychlilo průmyslové zpracování. Není obvykle přidán přímo do mouky určené pro domácí použití, ale zjistíte, že se nachází v pečivu, těstu na pizzu a v cukroví.

 

Zatímco část L-cysteinu je přímo syntetizována v laboratořích, většina je extrahována z levných a hojných přírodních zdrojů bílkovin: lidských vlasů. Vlasy se rozpustí v kyselině a L-cystein je izolován pomocí chemických procesů, pak zabalen a odeslán k výrobcům chleba. Kromě lidských vlasů, jsou i jiné zdroje L-cysteinu: kuřecí peří, kachní peří, kraví rohy a ropné produkty.

Mimochodem, většina z vlasů pro L-cystein se sbírá z podlahy kadeřnictví v Číně.

I když myšlenka jedení rozpuštěných vlasů může některé lidi znepokojit, většina západních spotřebitelů nakonec nemá principiální námitky. Pro židy a muslimy ale L-cystein z vlasů přináší značné problémy. Muslimům je zakázáno jíst cokoliv odvozeného z lidského těla, a mnoho rabínů zakázalo spotřebu vlasů pro podobné důvody.

Dokonce i rabíni, kteří umožňují spotřebu vlasů by ji zakázali, kdyby vlasy pocházely z mrtvého těla – a vzhledem k tomu, že většina L-cysteinu pochází z Číny, kde zdroje a výrobní postupy jsou notoricky diskutabilní, to je skutečný problém. V jednom případě rabín zakázal konzumaci L-cysteinu, protože vlasy byly sklizeny při rituálu v chrámu v Indii.

převzato: http://www.freepub.comehere.cz