Jídlo a pití

Konzervování vajec

Sezónní výkyvy v produkci nosnic jsou vyrovnány několikaměsíčním uchováním vajec při poměrně přesně regulované teplotě a vlhkosti. Vytvoření takových podmínek, např. v domácnosti, je obtížné, proto chladničku používáme pouze pro krátkodobé skladování. Navíc pokud si chceme vytvořit zásoby na horší časy, je potřeba vejce zakonzervovat. Tradičně celá vejce konzervujeme zalitím ve vápenné vodě, nebo ředěním ve vodním skle (křemičitanu sodném).
Takto konzervovaná vejce nelze použít jako čerstvá na samostatné vaječné pokrmy, ale lze je využít do těst, na obalování a potírání pokrmů. Vejce určená ke konzervaci musí být zcela čerstvá. Čerstvost poznáme po ponoření vajec do 8% roztoku soli ve vodě. Čerstvá vejce zůstanou u dna, starší vejce se ve vodě vznášejí, nebo dokonce vyplavou na povrch.

 

Skořápka vajec musí být zcela neporušená a čistá. Prasklá vejce poznáme jemným poklepem o sebe. Neporušená vejce vydávají vyšší zvuk než vejce prasklá. Vejce ukládáme do skleněných nebo kameninových nádob o objemu asi 5 litrů, a to špičkou dolů. Zaléváme je konzervačním roztokem asi 3 cm nad povrch.

Konzervace ve vápenné vodě

Je to starší, méně používaný způsob. Na 10 litrů vody přidáme 1 kg hašeného vápna, které rozmícháme. Hrubé nečistoty odstraníme přecezením. Značná část vápna zůstane nerozpuštěna, je však nutné všechno vápno doplnit do nádoby s vejci. Nerozpuštěné vápno zůstane na vejcích, na stěnách nádoby a nálev zůstane po několika dnech čistý. Hrdlo nádoby ovážeme igelitem a uskladníme v chladu a na temném místě. Vejce občas kontrolujeme, částečně vyschlý nálev doplňujeme novou vápennou vodou. Zakalený nálev je příznakem kažení vajec. Taková vejce urychleně spotřebujeme. Takto uskladněná vejce vydrží 11 měsíců.

Konzervace ve vodním skle

Vodní sklo je častějším přípravkem při konzervování vajec. Postupujeme tak, že prodávaný roztok vodního skla zředíme převařenou vodou v poměru 1:8, tzn. 1 kg vodního skla na 8 litrů vody. Získaným roztokem zalijeme vejce v nádobách. Hrdla nádob ovážeme igelitem a uskladníme opět v chladu a temnu. Takto konzervovaná vejce vydrží až 12 měsíců. Při manipulaci s vodním sklem dbejte na ochranu svých očí a čtěte upozornění na obalu!

Konzervace pomocí čirého minerálního oleje

Vejce můžeme konzervovat také potřením jednotlivých vajec čirým minerálním olejem. Tuto metodu používají preppeři v USA a takto uchovaná vejce vydrží údajně 12 měsíců. Na ruku v rukavici si nalejeme trochu čirého minerálního oleje a vejce v něm opatrně obalíme. Uložíme do běžných obalů na vejce a skladujeme v chladnu a temnu.

zdroj: konzervace a ukládání potravin v domácnosti, Ing. Karel Půhoný

diskutovat k tématu je možné ZDE